ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

ΑΥΛΟ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ | Δικηγορικό Γραφείο Αθήνα | Ποινικό - Αστικό Δίκαιο

Το συναινετικό διαζύγιο είναι ο πιο σύντομος, οικονομικός και λιγότερος ψυχοφθόρος τρόπος επίσημης διάζευξης ενός ζευγαριού. Η νέα ρύθμιση για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr (https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/diazugio/aulo-sunainetiko-diazugio) απλοποίεισαι ακόμα περισσότερο τη διαδικασία με αποτέλεσμα να μην απαιτείται η φυσική παρουσία των πολιτών σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας. 

 

 

ΒΗΜΑΤΑ:

Βήμα 1ο : Εφόσον συμφωνήσετε με τον/τη σύζυγό σας τον δρόμο του συναινετικού διαζυγίου απευθύνεστε σε δικηγόρο. Προσοχή! Οι δύο σύζυγοι δεν μπορούν να έχουν κοινό δικηγόρο. Πρέπει να υπάρχει ένας δικηγόρος για τον καθένα από αυτούς. 

Βήμα 2ο: Οι δικηγόροι θα επικοινωνήσουν μεταξύ τους προκειμένου να συνταχθεί το ιδιωτικό συμφωνητικό λύσης του γάμου και ρύθμισης των ζητημάτων επιμέλειας σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα. Επιπλέον με το ιδιωτικό συμφωνητικό μπορούν να ρυθμιστούν ζητήματα όπως η τύχη των κοινών περιουσιακών στοιχείων και η μετεγκατάσταση ενός εκ των συζύγων από τη συζυγική στέγη. 

Βήμα 3ο: Ο δικηγόρος που εκκινεί τη διαδικασία εισάγει στην πλατφόρμα το κείμενο του συμφωνητικού, τα στοιχεία του συμβολαιογράφου που θα συντάξει το συναινετικό διαζύγιο και τα στοιχεία του αντισυμβαλλόμενου δικηγόρου.

Βήμα 4ο: Ο έτερος δικηγόρος συνδέεται στην εφαρμογή και επιβεβαιώνει τα στοιχεία της υπόθεσης, το τελικό έγγραφο, καθώς και την επιλογή του συμβολαιογράφου.

Βήμα 5ο: Οι σύζυγοι ενημερώνονται μέσω e-mail και συνδέονται στην εφαρμογή για να δώσουν την τελική τους συναίνεση για τη συνέχεια της διαδικασίας.

Βήμα 6ο: Με το πέρας του δεκαημέρου από την τελική συναίνεση, η εφαρμογή δημιουργεί τη συμβολαιογραφική πράξη την οποία κατεβάζει ο συμβολαιογράφος σε μορφή pdf και οι σύζυγοι υπογράφουν εκτός εφαρμογής ψηφιακά. Στις περιπτώσεις που οι πολίτες δεν διαθέτουν ή δεν επιθυμούν να εκδώσουν ψηφιακή υπογραφή υπάρχει η δυνατότητα της φυσικής υπογραφής του συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Βήμα 7ο: Εν συνεχεία, ο συμβολαιογράφος οριστικοποιεί εντός της εφαρμογής το διαζύγιο. Αυτόματα, η συμβολαιογραφική πράξη αποστέλλεται στις θυρίδες των δύο συζύγων στο gov.gr και παράλληλα ενημερώνεται το Μητρώο Πολιτών, ώστε υπάλληλος του αρμόδιου ληξιαρχείου να προβεί σε ενέργειες καταχώρισης της λύσης στη Ληξιαρχική Πράξη Γάμου. Σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου, ο συμβολαιογράφος εισάγει στην εφαρμογή και τα στοιχεία της πνευματικής λύσης γάμου που έχουν εκδώσει οι σύζυγοι με φυσικό τρόπο.

Βήμα 8ο: Στο τέλος της διαδικασίας οι σύζυγοι, οι δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την ολοκλήρωση της, λαμβάνοντας έναν μοναδικό κωδικό/αναγνωριστικό

Η κοινή ψηφιακή δήλωση ισχύει για τουλάχιστον δύο (2) έτη και παρατείνεται αυτοδικαίως, εκτός αν κάποιος από τους δύο γονείς δηλώσει εγγράφως στον άλλο γονέα, πριν τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, ότι δεν επιθυμεί την παράτασή της.

Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, οι δικηγόροι, οι σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος λαμβάνουν ενημερώσεις για την πορεία της έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου ενώ οι σύζυγοι λαμβάνουν και ξεχωριστή ηλεκτρονική ενημέρωση για να συνδεθούν ώστε να εγκρίνουν το σχέδιο του ιδιωτικού συμφωνητικού που έχει συνταχθεί από τους δικηγόρους τους και να εκκινήσουν το ορισμένο από το νόμο δεκαήμερο αναμονής.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top