Υγειά στο χώρο εργασίας

Γενικώς, ο εργοδότης πρέπει να λαμβάνει κάθε μέτρο για την προστασία της υγείας σου, κατα την λειτουργία της εργασιακής σχέσης. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί νόμοι, αλλά και υποχρεώσεις που προκύπτουν από την υποχρέωση να επιδεικνύει απέναντι σου «καλή πίστη» (άρθρα 281, 288 και 662 του Αστικού Κώδικα). Τα πάσης φύσεως μέτρα δεν μπορούν να συνεπάγονται οικονομική επιβάρρυνση των εργαζομένων.

Μερικές γενικές υποχρεώσεις προστασίας του εργαζομένου:

  • Ο εργοδότης πρέπει να ελαχιστοποιεί την επαφήσου με επικίνδυνους παράγοντες (ηλεκτρισμό, μηχανήματα, χημικά.
  • Να σου παρέχει μέσα ατομικής προστασίας, όταν πρέπει λόγω δουλειάς να έρθεις σε επαφή με αυτά τα επικίνδυνα στοιχεία.
  • Να συντηρείτις εγκαταστάσεις τακτικά, να διαμορφώνει κατάλληλα ολόκληρο το χώρο εργασίας (φωτισμός, εξαερισμός, θερμοκρασία), να ελέγχει και να περιορίζει την υπερβολική συνάθροιση των εργαζομένων (ειδικά στην περίοδο Covid), να έχει συστήματα συναγερμού και σηματοδότησης (π.χ. όταν ο έλικας θα γυρίσει, να ανάψει φωτάκι για να βγεί από τον χώρο ο εργαζόμενος).
  • παραπέμπει τον εργαζόμενο σε ιατρικό έλεγχο και να μην τον απασχολεί σε παράγοντες επικίνδυνους ειδικά για αυτόν, σύμφωνα με την έκθεση του ιατρού.
  • Πρέπει, επίσης, να γνωστοποιεί και να ενημερώνει για τους κινδύνους υγείας, για να ξέρει ο εργαζόμενος να προστατεύεται.

Υπάρχουν και κάποιες πιο ειδικές υποχρεώσεις του εργοδότη. Αυτές είναι:

  1. Υποχρέωση τεχνικού ασφαλείας

Σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων, ο εργοδότης πρέπει να χρησιμοποιεί υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας. Να συντάσσει εκθέσεις για τους κινδύνους για την υγεία στην επιχείρηση, τις οποίες να τις γνωρίζει ο εργοδότης και να ενημερώνει τους εργαζομένους. Να τον συμβουλεύει για τα διάφορα μέτρα ασφαλείας, τα οποία ο εργοδότης πρέπει να τα τηρεί, και με διάφορα αντίστοιχα καθήκοντα (συντήρηση, μέτρα πρόληψης, εισαγωγή ασφαλέστερων μηχανημάτων κ.ο.κ.).

  1. Υποχρέωση ιατρού

Στις επιχειρήσεις που απασχολούν 50 και πάνω εργαζόμενους, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ιατρού εργασίας. Κατ’ εξαίρεση, στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν μόλυβδο – αμίαντο – καρκινογόνες ουσίες – βιολογικούς παράγοντες (π.χ. εργοστάσια) και από την εκτίμηση των κινδύνων καταδεικνύεται κίνδυνος για την υγεία ή την ασφάλεια των εργαζομένων, έχει υποχρέωση ιατρού ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση.

Ο ιατρός εργασίας παρέχει υποδείξεις και συμβουλές στον εργοδότη, στους εργαζόμενους και στους εκπροσώπους τους, γραπτώς ή προφορικά, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων. Τις γραπτές υποδείξεις τις καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο της επιχείρησης το οποίο σελιδοποιείται και δεν θεωρείται από την Επιθεώρηση Εργασίας. Ο εργοδότης έχει υποχρέωση ενυπογράφως να λαμβάνει γνώση των υποδείξεων αυτών.

Ιατρός ή τεχνικός εργασίας μπορεί να είναι και εργαζόμενος της επιχείρησης, αν κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις.

  1. Επιτροπή εργαζομένων

Αν στην επιχείρηση υπάρχουν πάνω απο 50 εργαζόμενοι, τότε μπορούν να συστήσουν την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων, που αποτελείται απο εκλεγμένους εκπροσώπους. Αν είναι λιγότεροι από 50, οι εργαζόμενοι επιλέγουν έναν εκπρόσωπο τους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ο εκπρόσωπος μελετά τις συνθήκες εργασίας, προτείνει μέτρα για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, ενημερώνεται για την εισαγωγή νέας τεχνολογίας και για τα ζητήματα υγείας στην επιχείρηση, ενώ σε περίπτωση κινδύνου ή ατυχήματος, καλεί τον εργοδότη, νόμιμα, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

  1. Ειδικά για τους Ντελιβεράδες

Με νόμο του 2019 (ν. 4611/2019, άρθρο 56), ο εργοδότης υποχρεούται απέναντι στους διανομείς:

  • Όταν αυτός παρέχει το μοτοποδήλατο/μηχανάκι, να το κρατά σε καλή κατάσταση για να διασφαλίζεται η υγεία του εργαζόμενου (φρένα, μηχανή, καθρέφτες κτλ).
  • Ο εργοδότης πρέπει να παρέχει και τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό (π.χ. κράνος, πανωφόρι, γάντια, αδιάβροχο), είτε παρέχει το μεταφορικό μέσο είτε όχι.
    • Επίσης, όταν το μηχανάκι είναι του εργαζόμενου, ο εργοδότης καταβάλει κάθε μήνα το 15% του κατώτατου μηνιαίου νόμιμου μισθού (ή αναλογία αυτού του ποσού, αν δουλεύεις μερική απασχόληση), για τα έξοδα και την συντήρηση του οχήματος. Υπολογίζεται στα 650 ευρώ μικτά και είναι 97,5 ευρώ τον μήνα. 
    • Παραπάνω μέτρα επιβαρύνουν αποκλειστικά τον εργοδότηκαι όχι τους εργαζόμενους.

ΤΙ ΚΑΝΩ ΑΝ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ;

Αρχικά, στην Επιθεώρηση Εργασίας υπάρχει ειδικό τμήμα, η Τεχνική και Υγειονομική Επιθεώρηση εργασίας, στην οποία μπορείς να κάνεις καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας. Εκεί γίνονται και καταγγελίες ή κλήσεις για έλεγχο, αν στην επιχείρηση σου δεν λαμβάνονται υγειονομικά μέτρα.

Αν υπάρχει Ιατρός εργασίας ή υπεύθυνος εκπρόσωπος των εργαζομένων, μιλάτε επίσης σε αυτόν. Θα τον βρείτε από τους πίνακες προσωπικού, που ο κάθε εργοδότης είναι υποχρεωμένος να αναρτά. Αυτός θα δώσει τις οδηγίες στην επιχείρηση.

Οι καταγγελίες, επίσης, μπορούν να είναι ανώνυμες, είτε τηλεφωνικά είτε μέσα ηλεκτρονικού συστήματος του ΣΕΠΕ, και δεν απαιτείται να γίνονται από εργαζόμενο της επιχείρησης. Ωστόσο, όταν η καταγγελία είναι εντελώς ανώνυμη, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον της Επιθεώρησης. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την δυνατότητα κάποιου συνδικαλιστικού στελέχους ή συνδικαλιστικής οργάνωσης να καταγγείλει το περιστατικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top