Η διαδικασία επιβολής ενστάσεων-αντιρρήσεων κατά των προστίμων που επιβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές (π.χ. ΕΛ.ΑΣ., Δημοτική Αστυνομία, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Λιμενικό Σώμα κ.ά) έχει τροποποιηθεί σε σχέση με όσα προβλέπονταν στο πρώτο lockdown.
Τα πρόστιμα για την μη χρήση μάσκας και την παράβαση του περιορισμού της κυκλοφορίας ανέρχονται σε 300 ευρώ. Τα σημαντικότερα ζητήματα ρυθμίζονται στα άρθρα 8, 9 και 10 της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το γενικό Lockdown μέχρι 30/11[i].
Η διαδικασία για την υποβολή αντιρρήσεων (ένσταση) κατά της πράξης επιβολής προστίμου την περίόδο 15/11 εώς 18/11 είναι η ίδια με αυτήν που ισχύει και για τις πιο πάνω αναφερόμενες παραβάσεις[ii]. Αυτό σημαίνει ότι η προθεσμία είναι 5 ημέρες, και γίνεται μόνο ηλεκτρονικά[iii].
Η αρχή που εξέδωσε το πρόστιμο εξετάζει εντός δύο εργάσιμων ημερών τις αντιρρήσεις και με αιτιολογημένη αναφορά για τα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει[iv].
Το κείμενο των αντιρρήσεων πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία μας (ονοματεπώνυμο, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου/ αριθμός άδειας διαμονής, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας), ένα σύντομο ιστορικό με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν και τους λόγους για τους οποίους ζητούμε να ακυρωθεί το πρόστιμο.
Με τις αντιρρήσεις συνυποβάλλουμε την πράξη επιβολής προστίμου, καθώς και τυχόν άλλα έγγραφα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς μας[v].
Όσον αφορά τους λόγους που μπορούμε να προβάλλουμε με τις αντιρρήσεις μας μπορούμε να τους διακρίνουμε στις εξής κατηγορίες:
- Λόγοι που σχετίζονται με το εάν πράγματι συνέτρεξαν τα αναγκαία πραγματικά γεγονότα για να μας επιβληθεί το πρόστιμο. Μπορούμε να αμφισβητήσουμε όσα ισχυρίζεται το όργανο που εξέδωσε το πρόστιμο και να περιγράψουμε ποιες ήταν οι πραγματικές συνθήκες[vi]. Επίσης, σε περιπτώσεις που τα αρμόδια όργανα αυθαιρετούν και επιβάλλουν πρόστιμα με προσχήματα όπως «δεν είστε ενδεδυμένοι για σωματική άσκηση» ή «απαγορεύεται να καθίσετε στο παγκάκι» κ.λ.π. αναφερόμαστε αναλυτικά στο τι ακριβώς κάναμε και υποστηρίζουμε τη νομιμότητα των πράξεών μας, εφόσον ιδίως έχουμε τηρήσει τον απαραίτητο τύπο (δηλαδή έχουμε στείλει το σχετικό SMS ή έχουμε την αντίστοιχη βεβαίωση μετακίνησης). Είναι σημαντικό να είμαστε συνοπτικοί αλλά συγκεκριμένοι ιδίως ως προς τον τόπο και τον χρόνο που έλαβαν χώρα τα όσα ισχυριζόμαστε.
- Λόγοι που σχετίζονται με την αιτιολογία του προστίμου: Ένα πρόστιμο που στερείται αιτιολογίας είναι μη νόμιμο[vii]. Θα πρέπει να αναφέρει τουλάχιστον ποια είναι η διάταξη του νόμου που παραβιάστηκε ή έστω ποια είναι η παράνομη πράξη που καταλογίζεται, καθώς τον τόπο και τον χρόνο που έλαβε χώρα η παράβαση. Μπορούμε να ισχυριστούμε και ότι η μη αναγραφή των πραγματικών περιστατικών που συνιστούν την «παράβαση» είναι παράνομη, ιδίως σε περιπτώσεις που έχουμε τηρήσει τις τυπικές προϋποθέσεις για τη μετακίνησή μας.
- Λόγοι που σχετίζονται με τη συνταγματικότητα των περιοριστικών μέτρων. Αν και δεν είναι πιθανό να γίνουν δεκτές από την εποτροπή ελέγχου του προστίμου αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας, είναι σημαντικό να τις αναφέρουμε, ιδίως σε περίπτωση που επιθυμούμε να προσφύγουμε δικαστικά κατά του προστίμου.
Εάν οι αντιρρήσεις απορριφθούν, επικυρώνεται το πρόστιμο. Η απόφαση της επιτροπής θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη, άλλως μπορεί να προσβληθεί δικαστικά.
Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να ασκήσουμε και προσφυγή κατά της πράξης επιβολής του προστίμου ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων.
Κίνηση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων
[i] Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342 ΦΕΚ 4899/Β/6-11-2020 «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020»
[ii] Την επιβολή προστίμου για την διοργάνωση και συμμετοχή σε υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις του άρθρου 11 του Συντάγματος (πορείες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις) κατά το χρονικό διάστημα 15/11 και ώρα 6 π.μ. έως 18/11 και ώρα 9 μ.μ. προβλέπει και η υπ’ αριθμόν 1029/8/18 Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΦΕΚ B’ 5046/14.11.2020). Ειδικότερα, σε νομικά πρόσωπα (π.χ. σωματεία, συνδικάτα, πολιτικά κόμματα κ.ά) που διοργανώνουν υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο πρόστιμα για τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 3.000 ευρώ. Σε φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση κατά το διάστημα της απαγόρευσης επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. παραπέμπει ρητά στα άρθρα 9 και 10 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342 ΦΕΚ 4899/Β/6-11-2020 «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020».
[iii] Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 3 της ως άνω αναφερόμενης ΚΥΑ «Εντός προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, ο ελεγχόμενος δύναται να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση. Η υποβολή αντιρρήσεων πραγματοποιείται μόνον ηλεκτρονικά στη σχετική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου […]».
[iv] Όταν οι αντιρρήσεις αφορούν σε πρόστιμο που έχει υποβληθεί από την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία ή το λιμενικό, τότε προβλέπεται η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής, η οποία αποφαίνεται στο διήμερο.
[v] Π.χ. εάν είχαμε ένα ιατρικό ραντεβού μπορούμε να ζητήσουμε μία σχετική βεβαίωση από το γιατρό μας, εάν φροντίζουμε πρόσωπο σε ανάγκη μπορούμε να προσκομίσουμε έγγραφα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, εάν βγάλαμε βόλτα το κατοικίδιό μας θα μπορούσαμε να συνυποβάλλουμε αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας του ή του συμβολαίου υιοθέσιας κ.λ.π.
[vi] Εάν για παράδειγμα επιβλήθηκε πρόστιμο για συμμετοχή σε «παράνομη» συνάθροιση σε πρόσωπα που απλώς περπατούσαν στο δρόμο, έχοντας στείλει κάποιο από τα προβλεπόμενα μηνύματα ή έχοντας βεβαίωση από τον εργοδότη τους υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης του προστίμου.
[vii] Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 και 2 της ως άνω αναφερόμενης ΚΥΑ, «1.Το πρόστιμο επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής για κάθε παράβαση των μέτρων που προβλέπονται στην παρούσα. 2. Η παράβαση καταχωρείται στο ειδικό έντυπο, που τιτλοφορείται «Πράξη Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας», (…), στην οποία καταχωρούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία του παραβάτη, ο Α.Φ.Μ. και ο Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου, περιγράφεται η διαπιστωθείσα παράβαση και αναγράφεται το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου […]».
Αφήστε μια απάντηση