Ημέρες υποχρεωτικής και προαιρετικής αργίας
Η 25η Μαρτίου είναι με νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργία, όπως και η Πρωτομαγιά (δυνάμει του άρθρου 14 του Ν. 4468/2017).
Σε μία τέτοια αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών. Κατά την προαιρετική αργία, η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση η απασχόληση των μισθωτών σ’ αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη. Οπότε, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό.
Επειδή, όμως, η μέρα είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας, κάθε ώρα εργασίας έχει προσαύξηση σαν υπερωρία
– Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται να λάβουν:
- (α) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για κάθε ώρα που θα απασχοληθούν.
- (β) Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
- i) αν μεν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75%. Αυτή θα υπολογισθεί στο 1/25 (ένα ημερομίσθιο) του νόμιμου μισθού τους .
- ii) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους. Δηλαδή πρακτικά ένα ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 75% και ένα ακόμα ημερομίσθιο.
- Οι υπόλοιπες υπερωρίες (π.χ. αν δουλέψεις νύχτα στην αργία) συνυπολογίζονται κανονικά, χωριστά για κάθε είδος υπερωρίας, και στο τέλος προστίθενται στο ποσό που σου οφείλει ο εργοδότης.
Κυρώσεις για τον εργοδότη
Όταν ο εργοδότης παράνομα απασχολήσει το προσωπικό κατά τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή. Προφανώς, μπορείτε να κάνετε καταγγελία στην Επιθεώρηση εργασίας, ζητώντας την μεσολάβηση της με Τριμερή Συμφιλιωτική διαδικασία. Τέλος, μπορείτε να τα συνδυάσετε με άλλα δεδουλευμένα και να ασκήσετε είτε το δικαίωμα της επίσχεσης είτε να προσφύγετε δικαστικά.
Κάθε συμφωνία παραίτησης από την αξίωση σου για υπερωρία είναι παράνομη, καθώς οι διατάξεις που προβλέπουν την αμοιβή από υπερωριακή εργασία επιβάλλονται στον εργοδότη από τον νόμο (διατάξεις αναγκαστικού δικαίου) και δεν μπορούν να αλλάξουν με μεταξύ σας αντίθετη συμφωνία. Την μέρα της υποχρεωτικής ανάπαυσης σου δεν μπορεί να την συμψηφίσει ο εργοδότης με ρεπό, πρέπει να στο δώσει ξέχωρα.
Αν υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι από κάποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αυτοί ισχύουν, προς το συμφέρον του εργαζόμενου.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο δικηγορικό μας γραφείο στο τηλέφωνο 2311 245176
Δείτε περισσότερα -> www.facebook.com/synigoria
Αφήστε μια απάντηση