ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ
Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα πολυσύνθετο κοινωνικό φαινόμενο και όχι ένα “κλειστό” νομικό ζήτημα. Οι επιζήσασες/ αντες ενδοοικογενειακής βίας χρειάζονται υποστηρικτικό δίκτυο συγγενών και φίλων, πολιτειακή πλαισίωση, νομικό αρωγό για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Οι κοινωνικοί φορείς και επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους θα πρέπει να έχουν αυξημένα κριτήρια ενσυναίσθησης και να συνεισφέρουν δημιουργικά και όχι καταστροφικά σε ένα σχέδιο διαφυγής από το κακοποιητικό περιβάλλον.
Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί έγκλημα. Η άσκηση κάθε είδους βίας (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής, οικονομικής και συναισθηματικής) απαγορεύεται και διώκεται από το νόμο (Ν. 3500/2006). Οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας είναι αυστηρότερες σε σχέση με τα αντίστοιχα αδικήματα του Κοινού Ποινικού Κώδικα.
Α) Πλημμελήματα:
- απλή σωματική βλάβη και εντελώς ελαφριά σωματική βλάβη που προξενείται από συνεχή συμπεριφορά
- επικίνδυνη σωματική βλάβη,
- σωματική βλάβη σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί,
- σωματική βλάβη τελεσθείσα ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας,
- παράνομη βία,
- παράνομη απειλή
- προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας,
- προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανηλίκου,
- παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης.
Β) Κακουργήματα:
- ενδοοικογενειακή βαριά σωματική βλάβη με επιβαρυντική περίσταση αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του
- βασανιστήρια με επιβαρυντική περίσταση όταν το θύμα είναι ανήλικος
- βιασμός εντός του γάμου
- κατάχρηση σε ασέλγεια εντός του γάμου
- κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια
Μπορώ να καταγγείλω πρώην σύζυγό μου για βία που άσκησε εις βάρος μου;
Ναι, ο ν. 3500/2006 δίνει ένα ευρύ ορισμό στην έννοια της οικογένειας και άρα των εν δυνάμει θυμάτων και δραστών ενδοοικογενειακής βίας.
Επομένως, δράστης του εγκλήματος μπορεί να είναι:
- Σύζυγοι και τα τέκνα
- Συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας (που συνδέονται με τους γονείς/συζύγους)
- Συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έως δ΄ βαθμού, εφόσον συνοικούν
- Μόνιμοι σύντροφοι και τέκνα κοινά ή ενός εξ αυτού
- τέως σύζυγοι
- τέως μόνιμοι σύντροφοι
- τα μέρη συμφώνου συμβίωσης που έχει λυθεί
- επίτροπος, ανάδοχος, δικαστικός συμπαραστάτης, εφόσον είναι μέλη της οικογένειας, και τα πρόσωπα που τελούν υπό επιτροπεία, υπό αναδοχή και υπό δικαστική συμπαράσταση
Χτυπάει το παιδί μου με το πρόσχημα να το “σωφρονίσει”. Μπορεί η βία αυτή να οδηγήσει στην αφαίρεση της επιμέλειας;
Η σωματική βία σε βάρος ανηλίκου, ως μέσο σωφρονισμού δύναται να οδηγήσει στην αφαίρεση της άσκησης της γονικής μέριμνας.
- οι ελαφρές σωματικές βλάβες δεν είναι ανεκτές
- οι σωματικές ποινές, ακόμα και οι πιο ελαφρές απαγορεύονται απολύτως.
- αφαίρεση της γονικής μέριμνης μπορεί να επιφέρει και η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας σε άλλο μέλος της οικογένειας ενώπιον του ανήλικου παιδιού. Στην περίπτωση αυτή έχει κριθεί από τα Δικαστήρια ότι το παιδί αποτελεί θύμα ενδοοικογενειακής βίας, λόγω του συναισθηματικού και ψυχολογικού του τραυματισμού
Έχω υποστεί ή φοβάμαι ότι θα υποστώ βία από μέλος της οικογένειάς μου; Τί πρέπει να κάνω;
Κάλεσε αμέσως την αστυνομία (100) και κατήγγειλε το περιστατικό !
- Αφού καλέσεις την αστυνομία, επικοινώνησε με κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης σου και έαν έχεις την ευχέρεια με κάποιο δικηγόρο
- Η ενδοοικογενειακή βία είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα, που σημαίνει ότι οι αρχές και μόνο με τη γνώση του συμβάντος οφείλουν να κινήσουν την ποινική διαδικασία, ανεξάρτητα από το εάν εσύ τους δηλώσεις εάν επιθυμείς την ποινική δίωξη του δράστη.
- Εκτός από καταγγελία μπορείς να υποβάλλεις και μήνυση για ενδοοικογενειακή βία στο αστυνομικό τμήμα ή την εισαγγελία. Η μήνυση υποβάλλεται χωρίς την προσκόμιση παράβολου.
Κατήγγειλα το περιστατικό και βρίσκομαι στο αστυνομικό Τμήμα.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της αστυνομίας;
Η αστυνομία έχει υποχρέωση :
- να ερευνήσει την καταγγελία
- να σας ενημερώσει για τα δικαιώματά σας
- Αν η μήνυσή σου γίνει στα πλαίσια του «αυτοφώρου» , η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει, να συλλάβει και να οδηγήσει, εντός 48 ωρών, τον δράστη στον εισαγγελέα, ο οποίος θα τον παραπέμψει να δικαστεί. Στο δικαστήριο έχεις το δικαίωμα να παραστείς και να ζητήσεις την επιβολή περιοριστικών όρων μέχρι τη δίκη
- να καταγράψει το περιστατικό στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων
- εάν είσαι τραυματισμένη η αστυνομία έχει υποχρέωση να σε παραπέμψει σε ιατροδικαστή.
- να ενημερώσει εγγράφως τον Εισαγγελέα.
Όλα τα παραπάνω είναι υποχρεώσεις της αστυνομίας. Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να σε αποθαρρύνουν να καταγγείλεις το περιστατικό!
Πρέπει να πάρω κάποιο έγγραφο φεύγοντας από την αστυνομία;
Σε περίπτωση που καλέσεις την αστυνομία και μεταβείς στο αστυνομικό τμήμα να επιμείνεις να σου δώσουν αντίγραφο από το βιβλίο συμβάντων. Το αντίγραφο αυτό αποτελεί απόδειξη της καταγγελίας σου. Σε περίπτωση που δεν στο δώσουν μέχρι να φύγεις από το Τμήμα, ζήτα να υποβάλεις αίτηση και να σου δώσουν αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης.
Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου και τα παιδιά μου από το δράστη μετά την καταγγελία;
Αν αισθάνεσαι ότι εσύ ή τα παιδιά σου κινδυνεύετε μπορείς να ζητήσεις από το Πρωτοδικείο την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων. Έτσι, μπορείς ενδεικτικά να ζητήσεις να απαγορευτεί στο δράστη να σε πλησιάζει, να φύγει από την οικία σας, να του αφαιρεθεί προσωρινά η επιμέλεια των παιδιών σας.
Τί να κάνω εάν γνωρίζω κάποιο ενήλικο ή ανήλικο άτομο που κακοποιείται συστηματικά, πώς μπορώ να βοηθήσω;
Μην διστάσετε!
Έχετε κάθε δικαίωμα να καλέσετε επώνυμα ή και ανώνυμα στο Κέντρο Άμεσης Δράσης (100) και να καταγγείλετε το περιστατικό.
Μπορείτε επίσης εναλλακτικά να ενημερώσετε άμεσα το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή τις εισαγγελικές αρχές της περιοχής σας.
Είμαι εκπαιδευτικός.
Μπορώ να καταγγείλω περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας;
- Ο Εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενημερώνει, χωρίς καθυστέρηση, τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, όταν κατά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού του έργου, με οποιονδήποτε τρόπο πληροφορείται ή διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος μαθητή έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας.
- Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ανακοινώνει, αμέσως, την αξιόποινη πράξη στον αρμόδιο εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ή στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή.
- Την ίδια υποχρέωση έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των ιδιωτικών σχολείων, καθώς και οι υπεύθυνοι των πάσης φύσεως Μονάδων Προσχολικής Αγωγής.
Δείτε περισσότερα -> www.facebook.com/synigoria
Γραμμές Βοήθειας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας:
Άμεση Δράση Αστυνομίας: 100
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β): 166
Γραμμή SOS για γυναίκες θύματα βίας: 15900
e-mail: sos15900@isotita.gr
Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107»
Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197»
σε όλη τη Χώρα, λειτουργούν 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, τα οποία παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης και πληροφόρησης, κοινωνικής – ψυχολογικής στήριξης και νομικής – εργασιακής συμβουλευτικής, καθώς επίσης και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών.
Αφήστε μια απάντηση