Μιάς και πλησιάζει το Πάσχα, μαζέψαμε μερικές πληροφορίες για την κατάλληλη προετοιμασία των εργαζομένων σχετικά με το Δώρο Πάσχα.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΟΡΤΩΝ: ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ
Πέρα απο τον μισθό, υπάρχουν και άλλες παροχές, τις οποίες δίνει ο εργοδότης για την ανάγκες των εργαζομένων σταθερά και μόνιμα, και ονομάζουμε μισθολογικές. Τέτοιες με νόμο (τον νόμο 1082/1980 και κάποιες μετέπειτα υπουργικές αποφάσεις) είναι και τα «δώρα» Χριστουγέννων και Πάσχα για τους μισθωτούς.
Υπολογισμός του Δώρου:
- Το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια. Για να το λάβεις, πρέπει να έχεις δουλέψει από 1η Ιανουαρίου εως 30 Απριλίου. Ο εργοδότης καταβάλει το Δώρο το αργότερο την Μεγάλη Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να έχει υποχρέωση να σου το δώσει νωρίτερα. Αν δουλέψεις λιγότερες μέρες, λαμβάνεις αναλογία, δηλαδή ποσό ανάλογα με τις ημέρες που δούλεψες μέσα στο διάστημα 1/1 εως 30/4 (120 μέρες).
Στις παραπάνω μέρες δεν υπολογίζονται:
α) μέρες αδικαιολόγητης απουσίας, β) Άδειας άνευ αποδοχών, γ) ασθένειας, εφόσον έλαβες επίδομα από τον ασφαλιστικό Οργανισμό.
Για υπολογισμό Δώρου Πάσχα αυτόματα, ένας χρήσιμος σύνδεσμος από το ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ: https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php .
ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Ή ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ
Ο εργοδότης οφείλει το Δώρο και στους εργαζόμενους με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Σε αυτήν την περίπτωση, λαμβάνουν ως δώρο όσα ημερομίσθια παίρνει και ο συνάδελφος πλήρους απασχόλησης, αλλά με βάση τις χαμηλότερες του αποδοχές. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν λιγότερες από 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, λαμβάνουν δώρο Πάσχα από 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα των 120 ημερών από 1/1 εώς 30/4, άρα κατά μέγιστο μπορεί να φτάσει τα 15 ημερομίσθια.
Το δικαιούσαι ακόμα αν απολυθείς, είτε επειδή δούλεψες όλες τις ημέρες του διαστήματος αναφοράς (από 1/1 εως 30/4) είτε λιγότερες μέρες, οπότε δικαιούσαι αναλογία, ανάλογα τις μέρες που δούλεψες. Τότε ο εργοδότης καταβάλλει το Δώρο μαζί με την αποζημίωση απόλυσης και άλλα τυχόν δεδουλευμένα.
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ;
Τα Δώρα αποτελούν υποχρέωση του εργοδότη και δικαίωμα του εργαζομένου απευθείας από τον νόμο. Εφόσον τα παρέχει ο νόμος, με διάταξη αναγκαστικού δικαίου, δεν είναι δυνατόν να έρθεις σε συμφωνία με τον εργοδότη να μην το λάβεις. Κάθε τέτοια συμφωνία, που παραιτείσαι από το να πάρεις δώρο, είναι άκυρη.
Ο εργοδότης που δεν δίνει δώρο παρανομεί. Έχει τόσο ευθύνη προς αποζημίωση σου, όσο και ποινικές ευθύνες. Δηλαδή, ο εργοδότης ο οποίος δεν πληρώνει εμπρόθεσμα τις οφειλόμενες αποδοχές των Δώρων αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μηνών. Άλλωστε, αντιμετωπίζει και χρηματική ποινή της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Οι παραπάνω υποθέσεις εκδικάζονται με την διαδικασία του αυτοφώρου.
Αν ο εργοδότης ζητήσει το Δώρο πίσω, τελικά δεν λαμβάνεις Δώρο. Έτσι, ο εργοδότης δεν εκπληρώνει την υποχρέωση απέναντι σου. Η δική σου “συμφωνία” σε τέτοιες προτάσεις είναι άκυρη και δεν παράγει συνέπειες για τον νόμο.
Η δική σου συγκατάθεση να το δώσεις για να μην χάσεις την δουλειά σου, ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι είναι συμφωνία μεταξύ σας, δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση του απο τον νόμο.
ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
Σε μία τέτοια περίπτωση:
Α. Επικοινώνησε με το σωματείο σου, αν υπάρχει.
Β. Επικοινώνησε με την Επιθεώρηση Εργασίας και να γίνει καταγγελία. Μέσω Επιθεώρησης, μπορείς να ασκήσεις και ποινική δίωξη. Εναλλακτικά, καταθέτεις μήνυση στο τοπικό Αστυνομικό τμήμα για τον ίδιο λόγο.
Γ. Να επικοινωνήσεις άμεσα με δικηγόρο. Ως γνωστόν, οι προθεσμίες είναι πάρα πολύ μικρές. Σε περίπτωση που θες να κινηθείς δικαστικά, ο δικηγόρος σου πρέπει κατευθείαν να προετοιμαστεί, να στείλει δικόγραφα, εξώδικα κ.ο.κ. Στα ραντεβού στην Επιθεώρηση, να καλείς τον δικηγόρο και μέλη του σωματείου σου μαζί σου.
Δ. Να επικοινωνήσεις με τους συναδέλφους σου. Χρειάζεσαι τους συναδέλφους σου, τόσο για αλληλεγγύη όσο και για πρακτικά θέματα (π.χ. μάρτυρες όσων θες να υποστηρίξεις).
Ε. ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ, πες την αλήθεια στην Επιθεώρηση, ότι δεν έλαβες το δώρο. Δεν θα σε ωφελήσει τίποτα να πεις ψέματα. Είνα παράνομο να μην παίρνεις δώρο, και καμία συμφωνία δεν σβήνει την υποχρέωση του εργοδότη από τον νόμο, για διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, όπως τα δώρα.
ΣΤ. Επειδή τα Δώρα αποτελούν μισθολογική παροχή, δηλαδή αντάλλαγμα για εργασία που προσφέρεις, μπορείς να ασκήσεις και το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας
Δείτε περισσότερα -> www.facebook.com/synigoria
Αφήστε μια απάντηση