
Με τη δημοσίευση της διαθήκης γίνεται γνωστή η ταυτότητα των κληρονόμων του διαθέτη και αποφεύγονται οι εκκρεμότητες στις συναλλαγές. Έτσι εξυπηρετούνται αποτελεσματικότερα και χωρίς χρονοτριβή τα συμφέροντα των κληρονόμων. Σε δημοσίευση υπόκειται κάθε διαθήκη, δημόσιο, ιδιόγραφη, μυστική αλλά και έκτακτη.
Διαδικασία δημοσίευσης δημόσιας και μυστικής διαθήκης
Κατά το άρθρο 1724 ΑΚ, δημόσια είναι η διαθήκη, η οποία καταρτίζεται από τον διαθέτη με δήλωση της τελευταίας βουλήσεώς του ενώπιον του αρμόδιου συμβολαιογράφου. Άλλωστε, πρέπει να είναι παρόντες τρεις μάρτυρες ή δεύτερος συμβολαιογράφος και ένας μάρτυρας. Ο συμβολαιογράφος προχωρεί στην σύνταξη του σχετικού συμβολαιογραφικού εγγράφου κατά τις διατάξεις των άρθρων 1725-1737 ΑΚ
Μυστική διαθήκη είναι αυτή που καταρτίζεται με την εγχείριση εγγράφου από τον διαθέτη στον αρμόδιο συμβολαιογράφο (ενώ είναι παρόντες τρεις μάρτυρες ή δεύτερος συμβολαιογράφος και ένας μάρτυρας). Δηλώνει στον συμβολαιογράφο, ότι το έγγραφο περιέχει την τελευταία του βούληση. Τότε, συμβολαιογράφος προχωρεί στην σημείωση κατά την ΑΚ 1742 και με τη σύνταξη της οικείας συμβολαιογραφικής πράξεως.
Αρμόδιο είναι το ειρηνοδικείο της έδρας που εδρεύει ο συμβολαιογράφος ενώπιον του οποίου συντάχθηκε η δημόσια ή κατατέθηκε η μυστική διαθήκη.
Συγκεκριμένα, μετά το θάνατο του διαθέτη, ο συμβολαιογράφος χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, καταθέτει αντίγραφο της διαθήκης στον ειρηνοδίκη της περιφέρειας, όπου ο ίδιος εδρεύει.
Διαδικασία απλής δημοσίευσης Ιδιόγραφης Διαθήκης
Κατά το άρθρο 1721 ΑΚ, ιδιόγραφη διαθήκη είναι εκείνη η οποία γράφεται ολοκληρωτικά με το χέρι του διαθέτη, και χρονολογείται και υπογράφεται από αυτόν.
Όσον αφορά τη δημοσίευση της ιδιόγραφης διαθήκης, όποιος την κατέχει οφείλει, μόλις πληροφορηθεί το θάνατο του διαθέτη να την εμφανίσει για δημοσίευση στον ειρηνοδίκη είτε της τελευταίας κατοικίας του διαθέτη. Εναλλακτικά, την εμφανίζει στον ειρηνοδίκη της δικής του κατοικίας σε ορισμένες περιπτώσεις.
απαραίτητα δικαιολογητικά για τη δημοσίευση ιδιόγραφης διαθήκης:
α) αίτηση από τον ενδιαφερόμενο
β) η πρωτότυπη ιδιόγραφη διαθήκη
γ) ληξιαρχική πράξη θανάτου
δ) πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών
Κήρυξη της ιδιόγραφης διαθήκης ως κυρίας:
Με την κήρυξη της ιδιόγραφης διαθήκης ως κυρίας διευκολύνονται τα πρόσωπα που έλκουν δικαιώματα από τη διαθήκη π.χ. κληρονόμοι να αποδείξουν τη γνησιότητα της, να αποδείξουν δηλαδή τη γνησιότητα της γραφής και της υπογραφής, όταν αυτά αμφισβητηθούν. Σύμφωνα με το άρθρο 1777 Α.Κ. εάν από την ημερομηνία κήρυξης της ιδιόγραφης διαθήκης ως κυρίας παρέλθουν πέντε (5) έτη. Εαν εντός αυτού του χρονικού διαστήματος δεν αμφισβητηθεί η γνησιότητα της ιδιόγραφης διαθήκης, δημιουργείται υπέρ αυτής μαχητό τεκμήριο γνησιότητας
Διαδικασία:
Μετά από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον στο Ειρηνοδικείο της τελευταίας κατοικίας του διαθέτη μπορεί να κηρυχθεί μια ιδιόγραφη διαθήκη ως κυρία. Η εν λόγω διαδικασία εκκινεί με κατάθεση δικογράφου στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο και εκδικάζεται με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.
Εφόσον πιθανολογήσει ότι την διαθήκη έχει γράψει χειρόγραφα ο διαθέτης και την έχει υπογράψει, ο αρμόδιος ειρηνοδίκης κηρύσσει την ιδιόγραφη διαθήκη ως κύρια με πράξη του. Για τον λόγο αυτό, εξετάζει δύο μάρτυρες.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα:
- πρωτότυπη ιδιόγραφη διαθήκη
- ληξιαρχική πράξη θανάτου,
- πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών
Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο facebook -> www.facebook.com/synigoria
Αφήστε μια απάντηση