Δικαστική Συμπαράσταση

Ποιος μπορεί να υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση;

Σε δικαστική συμπαράσταση υποβάλλεται ο ενήλικος, όταν λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας αδυνατεί εν όλω ή εν μέρει να φροντίζει μόνος για τις υποθέσεις του ,όπως και όταν, λόγω ασωτίας, τοξικομανίας ή αλκοολισμού, εκθέτει στον κίνδυνο της στέρησης τον εαυτό του, το σύζυγό του, τους κατιόντες του ή τους ανιόντες του.

Από ποιον αποφασίζεται και ποιος μπορεί να υποβάλει την αίτηση;

Η υποβολή στη δικαστική συμπαράσταση αποφασίζεται από το δικαστήριο, ύστερα από αίτηση του ίδιου του πάσχοντος ή του συζύγου του, εφόσον υπάρχει έγγαμη συμβίωση, ή των γονέων ή τέκνων του ή του εισαγγελέα ή και αυτεπαγγέλτως. Όταν το πρόσωπο πάσχει αποκλειστικά από σωματική αναπηρία, το δικαστήριο αποφασίζει μόνο ύστερα από αίτηση του ίδιου. Με την αίτηση προτείνεται ταυτοχρόνως και το πρόσωπο που θα τεθεί δικαστικός συμπαραστάτης, το οποίο πρέπει να είναι κατάλληλο προς το σκοπό αυτό καθώς και τα πρόσωπα του Εποπτικού Συμβουλίου (3 έως 5 άτομα), σκοπός του οποίου είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του συμπαραστατέου για το χρονικό διάστημα που τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση

Ποια είναι τα αποτελέσματα της δικαστικής συμπαράστασης;

Ανάλογα με την περίπτωση, το δικαστήριο που υποβάλλει ένα πρόσωπο σε δικαστική συμπαράσταση, είτε: 1. τον κηρύσσει ανίκανο για όλες ή για ορισμένες δικαιοπραξίες, γιατί κρίνει ότι αδυνατεί να ενεργεί γι αυτές αυτοπροσώπως (στερητική δικαστική συμπαράσταση, πλήρης ή μερική) είτε 2. ορίζει ότι για την ισχύ όλων ή ορισμένων δικαιοπραξιών του απαιτείται η συναίνεση του δικαστικού συμπαραστάτη (επικουρική δικαστική συμπαράσταση, πλήρης ή μερική) είτε 3. αποφασίζει συνδυασμό των δύο προηγούμενων ρυθμίσεων. Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την αίτηση, οφείλει όμως να επιβάλλει στον συμπαραστατούμενο τους ελάχιστους δυνατούς περιορισμούς που απαιτεί το συμφέρον του.

Βήματα για την διαδικασία:

Πρώτο βήμα: συλλογή των απαραίτητων εγγράφων. Ενδεικτικά είναι: Ιατρικά πιστοποιητικά (π.χ. ιατρικές γνωματεύσεις), απόφαση απόδοσης ποσοστού αναπηρίας από τον ασφαλιστικό φορέα, τυχόν επιδόματα αναπηρίας ,πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη γάμου/γέννησης, δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων του/της αιτούντα-σας και των μελών του εποπτικού συμβουλίου.

 

Δεύτερο βήμα: κατάθεση της αίτησης ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου και η επίδοσης αυτής στον Εισαγγελέα του Πρωτοδικείου, στην κατά τόπο αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία και στον ασθενή – συμπαραστατέο.

Τρίτο βήμα: παράσταση κατά την δικάσιμο συζήτησης της αίτησης και η κατάθεση προτάσεων από το δικηγόρο.

Τέταρτο βήμα: μετά την συζήτηση της υπόθεσης εκδίδεται η σχετική απόφαση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top