12279/2023 Απόφαση Μον. Πλημ. Θεσ/νικης: Αθώωση κατηγορουμένου για κατοχή ναρκωτικών παρά την παρελθούσα ποινική δίωξη

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Στην ελληνική έννομη τάξη η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών για προσωπική  χρήση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 5 μηνών. Κατ΄ εξαίρεση κατά το άρθρο 29 παρ. 2 του Ν. 4139/2013 ο δράστης μπορεί να κριθεί ατιμώρητος, εάν το δικαστήριο εκτιμώντας τις περιστάσεις τέλεσης της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, κρίνει ότι η αξιόποινη πράξη ήταν εντελώς περιστασιακή και δεν είναι δυνατό να επαναληφθεί. Κατά τη νομολογία, συμπτωματική είναι η χρήση που δικαιολογείται με βάση τις ειδικές συνθήκες και την προσωπικότητα του υπαιτίου, όπως διαμορφώνεται από την ηλικία του, τις διανοητικές λειτουργίες του και την δυνατότητα κρίσης του (ΑΠ 559/05 ΠοινΔικ 2004, 362 περιλ. 2112/03 ΠοινΔικ 2004, 362, 1569/02 ΠοινΔικ 2003, 1323 με παρατ. Δημητράτου, ΠοινΧρ ΝΓ, 540). 

 Επομένως το Δικαστήριο θα συνεκτιμήσει όλους τους παρακάτω παράγοντες:

  • την ποσότητα και το είδος της ναρκωτικής ουσίας (π.χ. κατοχή ποσότητας 0,9 γραμμαρίων ινδικής κάνναβης μπορεί σε συνδυασμό με τις λοιπές προϋποθέσεις να οδηγήσει σε αθώωση)
  • την επαναληψιμότητα της πράξης (π.χ. η επί ένα τρίμηνο καθημερινή χρήση ναρκωτικών ουσιών δεν μπορεί να οδηγήσει σε αθώωση
  • τις περιστάσεις τέλεσης της πράξης (π.χ. οι περιπτώσεις που ο κατηγορούμενος έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών για πολύ μικρό διάστημα λόγω ισχυρών ψυχολογικών πιέσεων και αδιεξόδων)
  • την προσωπικότητα του δράστη (π.χ. ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο, δεν έχει ξανααπασχολήσει τις αρχές, είναι παραγωγικός και συνεπείς στις επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις κτλ)

Ο ισχυρισμός περί συμπωματικής προμήθειας με σκοπό την χρήση αποτελεί αυτοτελή ισχυρισμό του κατηγορουμένου και επομένως δεν εξετάζεται αυτεπαγγέλτως από το Δικαστήριο. Πρέπει δε να προβληθεί με ορισμένο τρόπο, διαφορετικά κινδυνεύει να απορριφθεί ως αόριστος. 

Σε παράδειγμα χειρισμού υπόθεσης από το Δικηγορικό μας Γραφείο: 

Ο εντολέας μας συνελήφθη με κατοχή ποσότητας 0,7 γραμμαρίων ινδικής κάνναβης και κατηγορείτο για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση. Στο παρελθόν και μία 7ετία πριν από την πράξη είχε κατηγορηθεί για κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση, αλλά η ποινική δίωξη κατά του κατηγορουμένου έπαυσε υφ΄όρον κατ΄άρθρο 8 παρ. 4411/2016. 

 Ενώπιον του Ακροατηρίου προβάλλαμε  τον αυτοτελή ισχυρισμό περί συμπτωματικής χρήσης, καθώς ο κατηγορούμενος κατείχε ιδιαίτερα μικρή ποσότητα ναρκωτικής ουσίας που κατά το είδος της μπορεί να δικαιολογήσει τη συμπτωματική χρήση. Στην πράξη του αυτή, όπως υποστηρίχθηκε στο ακροατήριο, οδηγήθηκε λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης κατάστασης της ψυχικής του υγείας εξαιτίας της απώλειας της εργασίας του την περίοδο Covid-19. Η πράξη αυτή δεν επρόκειτο να επαναληφθεί, καθώς ο κατηγορούμενος δύο χρόνια μετά την τέλεσή της, διατελεί έναν απολύτως σύννομο βίο, δεν έχει συλληφθεί από τις αρχές για οποιοδήποτε αδίκημα, έχει διαμορφώσει την οικογένειά του και είναι ένας παραγωγικός και υπεύθυνος ενήλικας. 

Σχετικά με την παρελθούσα ποινική δίωξη προβλήθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου οι παρακάτω ισχυρισμοί:

α. Η παρελθούσα ποινική δίωξη εις βάρος του κατηγορουμένου για το ίδιο αδίκημα δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν κατά την εκτίμηση του συμπτωματικού χαρακτήρα της πράξης, καθώς η προγενέστερη ποινική δίωξη έπαυσε υφ΄ όρον δυνάμει του Ν. 4411/2016 ο οποίος προέβλεψε την εξάλειψη του αξιοποίνου και την παύση της δίωξης μεταξύ άλλων για τα πλημμελήματα που είχαν τελεσθεί μέχρι 31.3.2016. 

β. Σε κάθε περίπτωση η προγενέστερη πράξη έλαβε χώρα προ 7ετίας και επομένως δεν μπορεί να σωρευθεί χρονικά στην πράξη για την οποία κατηγορείται σήμερα και να αναιρέσει τον ισχυρισμό περί συμπτωματικής χρήσης. Εξάλλου αυτός ήταν και ο λόγος που στην περίπτωση των πλημμελημάτων, όπως εν προκειμένω, ο Ν. 4411/2016 προέβλεψε πως θα ήταν δυνατό να συνεχίσει η παυθείσα ποινική δίωξη μόνο στις περιπτώσεις που ο κατηγορούμενος υπέπεσε σε δύο χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου σε νέα με δόλο αξιόποινη πράξη και καταδικάστηκε αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών. Καθ΄όλη δε την εφταετία μέχρι την τέλεση της πράξης ο κατηγορούμενος δεν προέβη σε χρήση ουσιών ούτε απασχόλησε ποτέ τις αρχές. 

Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, τελικά ο κατηγορούμενος κηρύχθηκε αθώος με την υπ΄αριθμ.  12279/2023 ΑΠΟΦΑΣΗ Γ΄ΜΟΝ. ΠΛΗΜ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ).

 

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο δικηγορικό μας γραφείο στο τηλέφωνο 2311 245176

Δείτε περισσότερα -> www.facebook.com/synigoria 

Αν χρειάζεστε νομική αρωγή, επικοινωνήστε μαζί μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top