Συμβουλές για Εργαζόμενους #2: Το Δώρο Χριστουγέννων

Δώρο Χριστουγέννων

Το Δώρο Χριστουγέννων, σύμφωνα με τον νόμο, είναι μία μισθολογική παροχή, καθώς ο εργοδότης την καταβάλλει σταθερά και μόνιμα για τις ανάγκες του εργαζομένου. Ο εργοδότης πληρώνει το Δώρο το αργότερο στις 21 Δεκεμβρίου.ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Ποιό είναι το ύψος του Δώρου;

Το Δώρο Χριστουγέννων είναι ίσο με ένα μισθό ή 25 ημερομίσθια, αν εργάζεται κανείς με ημερομίσθιο.

Για να το λάβεις, πρέπει να έχεις δουλέψει από 1η Μαϊου εως 31 Δεκεμβρίου.  Αν έχεις δουλέψει λιγότερες μέρες, λαμβάνεις αναλογία, δηλαδή ποσό ανάλογα με τις ημέρες που δούλεψες μέσα στο διάστημα 1/5 εως 31/12 (245 μέρες).

Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται το ίδιο και οι μερικώς απασχολούμενοι και εκ περιτροπής.  Σε αυτήν την περίπτωση, θα λάβουν ως δώρο όσα ημερομίσθια παίρνει και ο συνάδελφος πλήρους απασχόλησης, αλλά με βάση τις χαμηλότερες του αποδοχές.

Αν δουλεύεις λιγότερες από 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, έχεις δικαίωμα για δώρο Χριστουγέννων από 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες απασχόλησης μέσα στο διάστημα των 245 ημερώνΉ αλλιώς, 2/25 του μηνιαίου μισθού ανα μήνα εργασίας. Επομένως, το μέγιστο, αν λαμβάνεις όλους τους μήνες, γιατί τους δούλεψες, μπορεί να φτάσει τα 25 ημερομίσθια..

Λαμβάνεις δώρο ακόμα και αν απολυθείς, αν δούλεψες όλες τις ημέρες του διαστήματος αναφοράς (από 1/5 εως 31/12). Αν δούλεψες λιγότερες μέρες, δικαιούσαι αναλογία, ανάλογα τις μέρες που δούλεψες, όπως είπαμε παραπάνω, είτε 2/25 του μισθού, είτε 2 ημερομίσθια για κάθε 19 μέρες εργασίας.
Ο εργοδότης καταβάλλει το δώρο μαζί με την αποζημίωση απόλυσης.

Για τον υπολογισμό του ύψος του Δώρου, μπορείς να  τσεκάρεις και εδώ.

Τι περιλαμβάνει το Δώρο Χριστουγέννων;

Σαν βάση υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων λαμβάνουμε υπόψιν τις “τακτικές αποδοχές του μισθωτού”. Όσο περισσότερες αποδοχές, τόσο μεγαλύτερη βάση υπολογισμού έχουμε, άρα και μεγαλύτερο Δώρο.
Οι αποδοχές αυτές περιλαμβάνουν, πέρα από τον μισθό:

  • Το επίδομα αδείας . Για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου επί τον συντελεστή 0,041666.
  • Την αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφ’ όσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
  • Την αξία του χορηγούμενου γάλατος ημερησίως.
  • Την πρόσθετη αμοιβή που σου παρέχει ο εργοδότης οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν το κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και τακτικά.
  • Τα φιλοδωρήματα (TIPS) που λαμβάνεις από τρίτους.
  • Τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν ταξιδεύεις λόγω υπηρεσίας.
  • Την αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας.
  • Την αμοιβή της υπερεργασίας, εφ’ όσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά.
  • Το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας).
  • Το επίδομα κατοικίας.

Μπορεί ο εργοδότης να μην μου δώσει δώρο Χριστουγέννων;

Τα Δώρα αποτελούν υποχρέωση του εργοδότη και δικαίωμα του εργαζομένου απευθείας από τον νόμο.  Δεν τα καταργούν τα μέρη με “συμφωνία” τους. Άρα, η υποχρέωση του εργοδότη δεν γίνεται να εξαφανιστεί, επειδή “συμφώνησες”: αυτό είναι αδιάφορο ενώπιον του νόμου. Κάθε τέτοια συμφωνία, που παραιτείσαι από το να πάρεις δώρο, είναι άκυρη.

Ο εργοδότης που δεν δίνει δώρο παρανομεί σοβαρά.

α) Αρχικά, έχει ευθύνη να σε αποζημιώσει. Εσύ μπορείς να προσφύγεις δικαστικά, αλλά και στην Επιθεώρηση Εργασίας, για κάθε παροχή που δεν σου δίνει.

β) Δεύτερον, έχει σοβαρές ποινικές ευθύνες. Η μη καταβολού του Δώρου τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, ενώ το έγκλημα εκδικάζεται σαν αυτόφωρο. Αυτό σημαίνει, ότι μπορείς άμεσα να καλέσεις την αστυνομία και να μηνύσεις τον εργοδότη σου. Την μήνυση ασκεί και η Επιθεώρηση Εργασίας.

γ) Τέλος, μπορεί να αντιμετωπίσει διοικητικό πρόστιμο από το ΙΚΑ, που είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς ο εργοδότης αποδίδει ασφαλιστικές εισφορές για το Δώρο. Η εισφοροδιαφυγή εξίσου τιμωρείται ποινικά.

Τι κάνω αν δεν λάβω Δώρο Χριστουγέννων;

Αμεσα μέτρα:

Α. Σωματείο & συνάδελφοι: Άμεση επικοινωνία και απο κοινού διεκδίκηση.

Β. Επιθεώρηση Εργασίας: Επικοινωνία, καταγγελία, ζητάς να ασκήσει μήνυση η Επιθεώρηση, ζητάς τριμερές “ραντεβού” (Τριμερής Συμφιλιωτική Διαδικασία).

Γ. Δικηγόρος: Πουθενά χωρίς δικηγόρο, από την αρχή ή και προληπτικά, αν προβλέπεις ότι δεν θα πάρεις το δώρο. Οι προθεσμίες είναι πάρα πολύ μικρές, και σε περίπτωση που θες να κινηθείς δικαστικά, χρειάζεται προετοιμασία. Εξάλλου, κερδίζεις πολλά με την παρουσία δικηγόρου ενώπιον της Επιθεώρησης, όπως μελών του σωματείου σου.

Δ. ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ της επιθεώρησης, λέμε πάντα την αλήθεια, ότι δεν έλαβες το δώρο. Δεν θα σε ωφελήσει τίποτα να πεις ψέματα. Είνα παράνομο να μην παίρνεις δώρο, και καμία συμφωνία δεν σβήνει την υποχρέωση του εργοδότη από τον νόμο.

ΣΤ.  Επίσχεση εργασίας: Ασκείς το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας, όταν ο εργοδότης δεν εκπληρώνει το δικό του μέρος της συμφωνίας, ατομικά ή μαζί με τους συναδέλφους σου.

Δείτε περισσότερα -> www.facebook.com/synigoria 

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top